Vierovyznanie v strednej Ázií časť 3.

Súfizmus – prúd islamskej mystiky. Ako prejav proti sultánům a chalífům, ktorí sa obliekali do hodvábnych a saténových šiat, si začali obliekať vlnená rúcha. Vlna sa arabsky povie SUF a odtiaľ pochádza ich označenie súfijové. Boli pobúrení svetskosti, ktorá sa zmocňovala islamu a chceli ho zvnútra očistiť. Vonkajšie znaky mali podľa nich ustúpiť vnútornej podstate. Súfijové chceli dosiahnuť hlbšieho poznania Alaha. Chceli ho zakúšať hneď v tomto živote, nechceli čakať na onen svet.

Islam sa dostáva do Strednej Ázie približne sto rokov po Mohammadově smrti. Príchodom islamu dochádza k rozkvetu kultúry, literatúry, vedy, medicíny, umenia a architektúry. Okolo roku 1500 už bola Stredná Ázia bohato osídlená moslimami. Od 16. do 19. storočia bol islam v Strednej Ázii poznamenaný prísnu sunnitsku ortodoxie. Ulama (islamskí učenci) získali vo vzťahu k Chanute, svojím svetským vládcom, moc, o akej nikto ani nesníval. Typickou stavbou tohto storočia sa stali madrasy, kde sa Ulama učili islamským vedám. Vlastné poňatie madrasy ako inštitúcie oddelené od mešity sa prvýkrát objavilo v Strednej Ázii.

Od roku 1854 dochádza k postupnému obsadzovanie území Strednej Ázie cárskym Ruskom, čo malo za následok potláčanie a stagnáciu islamu. V čase nadvlády Sovietskeho zväzu moslimovia znášali viac ako pol storočia najdôkladnejšie a najbrutálnejší pokus posledné veľké koloniálne mocnosti o zničenie náboženských koreňov moslimov. Moslimovia prejavovali značnú vytrvalosť pokiaľ išlo o činnosť tajných islamských organizácií. Napríklad v Azerbajdžane existovalo viac než tisíc ilegálnych mešít a tristo hrobov svätcov, ku ktorým sa konali púte.

Tým, že sa skryl v ilegalite, islam prežil a po skončení nadvlády Sovietskeho zväzu sa opäť začal naplno rozvíjať. Číta Ak celková populácia Zeme päť biliónov ľudí, z ktorých deväťsto miliónov je moslimov, potom jeden z piatich až šiestich obyvateľov planéty je stúpencom tohto náboženstva, ktoré riadi ľudské myslenie a konanie do najmenších podrobností. A počet moslimov stále narastá. V dnešnej dobe je islam náboženstvo, ktoré sa na svete rozvíja najrýchlejšie.

Zoznam použitej literatúry:

Huston Smith – Svetová náboženstvo (Knižní klub)

kolektív autorov – Kniha o náboženstvách (Albatros)

Francis Robinson – Svet islamu (Knižní klub)

Graham Bateman, Victoria Egan – Zemepis sveta (Knižní klub)

Bodo Harenberg – Kronika ľudstva (Fortuna Print)

maturita.cz/referaty/referat.asp?id=148&pageTitle=N%E1bo%9Eenstv%ED%20st%F8edn%ED%20asie